Łopatka z szynkowara

4.44 (169 ocen)

Domowa wędlina jest najlepsza.Pomimo ,że trochę jest czasochłonne jej przygotowanie,to warto ,bo smakuje rewelacyjnie.Polecam na śniadanie i kolację ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    2 łyżeczki soli peklującej
    1 łyżeczka cukru pudru
    100 ml wody
    2 łyżki żelatyny
    przyprawy do smaku:
    czosnek,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.44 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Dodatki Wędliny

Łopatka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę,każdy kawałek rozbić w celu naruszenia struktury mięsa.
  • 2. W wodzie wymieszać sól peklującą i cukier puder.
  • 3. Do mięsa dać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zalewę i wyrabiać kilka minut by mięso wchłonęło całą zalewę.
  • 4. Przykryć folią i włożyć do lodówki na 12 godzin,od czasu do czasu przemieszać.
  • 5. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.Do szynkowara włożyć woreczek do którego wkładamy mięsko,dokładnie ubijając aby nie było wolnych przestrzeni.Zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.
  • 6. Wkładamy do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie gotujemy w garnku około 2 godziny pilnując aby woda była ponad mięsem.Studzimy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.Gotowe mięsko wyjmujemy .Smacznego.

Porady

Ja używam woreczków do pieczenia a szynkowar mam o pojemności 1,5 litra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wędlina Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować