Łopatka z szynkowara

  • wyświetlono: 1470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

wiem co jem

sonieczka

Składniki

1 kg łopatki
sól peklowa - 1 łyżeczka
przyprawy wg uznania - ja użyłam przyprawę do wieprzowiny z Prymat

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka z szynkowara

  • 1. Łopatkę bez kości (najlepiej płaski kawałek) oczyścić ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Wewnętrzną stronę porcji mięsa ponacinać w kratkę i natrzeć przyprawami i włożyć do zamykanego pojemnika. Zostawić w chłodzie na 1 dzień.
  • 3. Zwinąć mięso w roladę, włożyć do plastikowego woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka, napełnić wodą maksymalnie i parzyć pod przykryciem na malutkim gazie od 3-4 godzin.
  • 5. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia. Następnego dnia wyjąć z garnka i SMACZNEGO

Porady

Jeśli ktoś nie chce, nie musi dawać soli peklowej. Ja zwyczajnie nie lubię sinego mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwiem co jem

Komentarze

Podobne przepisy

image-1b2feti

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

wiśnie w syropie

Idealne na zimę! niezastąpione...

image-25ksuad

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem

kiszone cytryny z papryczką chilli...

image-0m05wfx

Dodane przez: paolineczka

Olej ziołowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Nie warto kupować w sklepach aromatyzowanych...

Cytryna z imbirem do herbaty

Dodane przez: agatab

Cytryna z imbirem do herbaty

Tak przygotowana cytryna jest źródłem...

image-0ltfcyv

Dodane przez: paolineczka

Olej z papryczkami pepperoni

Nie warto kupować w sklepach aromatyzowanych...

gotowe

Dodane przez: ziutula

śliwkowy dżemik z białą czekoladą z szybkowara

pyszniutki dżemik z białą czekoladą...