• Łopatka z szynkowara

    Dodane przez: sonieczka

  • wiem co jem

  • Składniki

    1 kg łopatki
    sól peklowa - 1 łyżeczka
    przyprawy wg uznania - ja użyłam przyprawę do wieprzowiny z Prymat

  • Sposób przygotowania

    1.

    Łopatkę bez kości (najlepiej płaski kawałek) oczyścić ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu.

    2.

    Wewnętrzną stronę porcji mięsa ponacinać w kratkę i natrzeć przyprawami i włożyć do zamykanego pojemnika. Zostawić w chłodzie na 1 dzień.

    3.

    Zwinąć mięso w roladę, włożyć do plastikowego woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.

    4.

    Szynkowar wstawić do wysokiego garnka, napełnić wodą maksymalnie i parzyć pod przykryciem na malutkim gazie od 3-4 godzin.

    5.

    Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia. Następnego dnia wyjąć z garnka i SMACZNEGO

  • Rady

    Jeśli ktoś nie chce, nie musi dawać soli peklowej. Ja zwyczajnie nie lubię sinego mięsa.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, wiem co jem
  • 1 komentarz
    • DanusiaC
      2013-02-24T05:40:47+01:00 DanusiaC
      Dziękuję za podpowiedź, że z łopatki można robić taki wspaniały kąsek.

Dodane przez: sonieczka

sonieczka 39

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-09T09:19:38+01:00

766 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »