Łopatka z szynkowara

4.5 (170 ocen)

wiem co jem

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    sól peklowa - 1 łyżeczka
    przyprawy wg uznania - ja użyłam przyprawę do wieprzowiny z Prymat
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Łopatka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę bez kości (najlepiej płaski kawałek) oczyścić ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Wewnętrzną stronę porcji mięsa ponacinać w kratkę i natrzeć przyprawami i włożyć do zamykanego pojemnika. Zostawić w chłodzie na 1 dzień.
  • 3. Zwinąć mięso w roladę, włożyć do plastikowego woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka, napełnić wodą maksymalnie i parzyć pod przykryciem na malutkim gazie od 3-4 godzin.
  • 5. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia. Następnego dnia wyjąć z garnka i SMACZNEGO

Porady

Jeśli ktoś nie chce, nie musi dawać soli peklowej. Ja zwyczajnie nie lubię sinego mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować