Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)

4.98 (165 ocen)

Mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg łopatki wieprzowej
    1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
    10 dag soli
    cała główka czosnku
    5 listków laurowych
    6 kulek ziela angielskiego
    4 kulki jałowca
    suszona kolendra
    suszony tymianek
    suszony rozmaryn
    pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wystudzonej wody dajemy sól, cukier oraz wszystkie zioła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, również dodajemy do roztworu.
  • mięso gotowane na parze 2. W takiej wodzie moczymy mięso całą dobę. Na następny dzień, mięso po prostu gotujemy na parze. około godziny. Przepis ten powtórzę na święta :)

Porady

czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować