łopatka w warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne drugie danie, doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    1 średnia cukinia
    1 pomarańczowa papryka
    1 cebula
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    czosnek

Łopatka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić krążki cebuli i smażyć minutę. Dodać mięso i zarumienić z każdej strony.
  • 2. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Posypać solą, pieprzem i papryką, przykryć rondel pokrywką. Dusić minimum godzinę, podlewając letnią wodą jeśli trzeba. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Dusić jeszcze kwadrans. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy