Łopatka w sosie z marynowanej marchewki i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 min (dałam na całą noc).
2.Marchewkę zalać wodą, dodać kostkę mięsną. Gotować 20 min. Następnie całość zblendować.
3.Zamarynowaną łopatkę przełożyć razem z płynem na patelnię. Dodać olej i dusić 15 min. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a do sosu dodać śliwki, rozdrobniony czosnek i przyprawy.
4.Całość dusić 15 min.
5.Masę śliwkową, marchewkową i posiekaną natkę wymieszać.
6.Sosem zalać mięso. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
Porady
Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia marynowania.
Komentarze