Łopatka w kawowej skorupce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na pomysł dodania aromatycznej kawy do wieprzowiny jako piersi wpadli kucharze na amerykańskim Południu.Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • łyżka świeżo mielonej kawy
    łyżka kolorowego pieprzu
    łyżka grubej soli
    3 liście laurowe
    1.5kg. łopatki wieprzowej
    4 łyżki masła
    4 marchewki
    100ml. porto
    50ml kawy z expresu
    1,5 szklanki bulionu mięsnego

Łopatka w kawowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę ucieramy w moździerzu z solą,pieprzem i połamanymi liśćmi laurowymi.Łopatkę związujemy,nacieramy solą i pieprzem,obsmażamy ze wszystkich stron na maśle.Przestudzoną obtaczamy w kawowej mieszańce,kładziemy w brytfance.Dookoła kładziemy obrane i grubo pokrojone marchewki,podlewamy winem i bulionem.Pieczemy ok.90minut w temp.180`C .Po czasie dolewamy kawę pieczemy jeszcze 15 minut.Łopatkę I marchewki wyjmujemy porcjujemy na talerze,Sos zagęszczamy mąką pszenną.Polewamy mięso,podajemy z kluskami,ziemniakami lub z kaszą.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy