Łopatka miodowo - cytrynowa

5 (147 ocen)

Przepis pochodzi z ,,biedronkowej" ulotki.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 cytryna
    3 łyżki miodu
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    łyżeczka ostrej papryki w proszku
    sól, pieprz
    ulubiona przyprawa do mięsa
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka miodowo - cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z cytryny wycisnąć sok, dodać miód, oliwę, musztardę, sól, pieprz - wymieszać. Marynatą nasmarować mięso.. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
  • troszkę za bardzo przypieczona 2. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i posypać ulubioną przyprawą. Piec pod przykryciem 60 minut w temp. 170 - 190 stopni (wstawić do nagrzanego piekarnika), po czym odkryć i piec kolejne 15 minut aż mięsko się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Łopatka Miód Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować