1/2 świeżej łopatki bez kości
1 duża cebula
6 płatkow suszonego czosnku
1 szt esencji do sosu pieczeniowego ( 1 łyżka )
sól morska do smaku
papryka słodka do smaku
pieprz czarny do smaku
ok. 2 szk rosołu do podlewania
3 łyżki oleju
Łopatka duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szerokim rondlu rozgrzać olej.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę.
Wrzucić do rondla i smażyć nie mieszajac aż mięso się podsmaży na rumiano.
Następnie każdy kawałek mięsa obrócić ale osobno nadal nie mieszając i tak samo podsmażyć drugą stronę.
2.Na mięso wrzucić płatki czosnku, i dość grubo pokrojoną cebulę, dodać przyprawy oraz esencję i podlać około 1/4 szk rosołu.
Dusić pod przykryciem, gdy rosół odparuje przemieszać delikatnie i znów podlać rosołem.
I tak podlewać do momentu aż mięso będzie miękkie a powstałego sosu niewiele.
Komentarze