Lokszen (kugel z makaronem)

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia żydowska zaczyna mnie zachwycać:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE:
    - makaron kokardki: 300 gramów
    - jajko surowe: 3 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 0.5 łyżeczki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - płatki migdalów: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - masło ekstra: 100 gramów
    - bułka tarta: 2 łyżki
    DODATKI:
    - miód płynny naturalny: 1 łyżka
    - śmietana kremówka 30 %: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lokszen (kugel z makaronem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie Lokszen 1. Sparz wrzątkiem rodzynki i migdały. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Masło pokrój w małą kosteczkę i ponownie włóż do lodówki.
  • Pieczemy Lokszen 2. Makaron ugotuj wedle zaleceń. Przepłucz go zimną wodą po ugotowaniu. Dodaj do niego pianę z białek, żółtka, gałkę muszkatołową, odcedzone rodzynki i migdały. Wszystko pięknie wymieszaj. Na wierzch rozsyp kostki z masła i posyp 2 łyżkami bułki tartej. Piecz w niewielkim naczyniu żaroodpornym lub blasze, w 180 stopniach około 20 min.
  • Miód lubi makaron:) 3. Gotowe danie polewamy na talerzu łyżką śmietany słodkiej 30% i łyzką miodu:) I wtedy jest rewelacja!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron kokardki (farfalle)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować