Lody z ciemnego pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W piekarniku rozgrzać grill do ok. 170 st. C. Okruchy bułki zmieszać z posiekanymi orzechami i cukrem. Rozsypać na pergaminie i opiekać ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż wszystko stanie się chrupkie i jednolicie brązowe.
2.Po ostudzeniu, przełożyć do miski i połączyć z gałką, skórką pomarańczową i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać dokładnie z masą jogurtową.
3.Małe miseczki lub filiżanki napełnić masą, wygładzić powierzchnię i wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 – 2 godzin.
Przed podaniem naczynka zanurzać we wrzątku na kilka sekund i wykładać lody na talerzyki. Podawać natychmiast z połówkami orzechów i cząstkami pomarańczy.
Komentarze