Lody z ciemnego pieczywa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś specjalnie dla łasuchów - są niskokaloryczne, zdrowe i pyszne :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bułka pełnoziarnista (okruchy): 175 gramów
    - orzechy włoskie (drobno posiekane): 25 gramów
    - cukier (drobny): 60 gramów
    - gałka muszkatołowa (mielona): 0.5 łyżeczki
    - skórka pomarańczowa (świeżo starta): 1 łyżeczka
    - jogurt naturalny (odtłuszczony): 450 gramów
    - białka jaja: 2 sztuki

    - orzechy włoskie (połówki): 4 sztuki
    - pomarańcza (cząstki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Lody z ciemnego pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W piekarniku rozgrzać grill do ok. 170 st. C. Okruchy bułki zmieszać z posiekanymi orzechami i cukrem. Rozsypać na pergaminie i opiekać ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż wszystko stanie się chrupkie i jednolicie brązowe.
  • 2. Po ostudzeniu, przełożyć do miski i połączyć z gałką, skórką pomarańczową i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać dokładnie z masą jogurtową.
  • 3. Małe miseczki lub filiżanki napełnić masą, wygładzić powierzchnię i wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 – 2 godzin.
    Przed podaniem naczynka zanurzać we wrzątku na kilka sekund i wykładać lody na talerzyki. Podawać natychmiast z połówkami orzechów i cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier drobny Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować