Lody z brzoskwiniami w rumie z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser z domowymi lodami z brzoskwiniami w wersji dla dorosłych, polany sosem czekoladowym.

  • 30 min

Składniki:

  • LODY:
    mleko 3,2 % 150 ml
    śmietana kremówka ½ szk.
    mleko w proszku 20 g
    cukier domowy aromatyzowany wanilią 50 g
    mąka ziemniaczana 5 g
    SOS CZEKOLADOWY:
    mleko ½ szk.
    żółtka 1 szt.
    cukier ¼ szk.
    czekolada 4 kostki
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka płaska
    BRZOSKWINIE W RUMIE:
    brzoskwinie 2 szt.
    rum biały 1/4 szklanki
    sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 1/4 szklanki
    cukier trzcinowy 2 łyżeczki
    masło 1 łyżka

    żurawina suszona 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody z brzoskwiniami w rumie z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. LODY: do rondelka z grubym dnem wlej 100 ml mleka, dodaj cukier, mleko w proszku i zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i przelej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, gotuj przez moment do zgęstnienia. Zdejmij z palnika i jeszcze przez chwilę energicznie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu grudek. Rondelek nakryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Mocno schłodzoną kremówkę ubij, a następnie dokładnie wymieszaj z zimną masą mleczną. Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po 30 minutach wyjmij pojemnik z zamrażarki i przez moment miksuj zawartość, ponownie odstaw pojemnik do mrożenia. Powtarzaj tą czynność w czasie całego procesu mrożenia, aby nie powstały kryształki lodu.
    W czasie gdy lody się mrożą przygotuj sos czekoladowy.
  • 2. SOS CZEKOLADOWY: żółtka ucieraj z cukrem do białości, dodaj mąkę ziemniaczaną, odrobinę mleka i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
    Zagotuj pozostałe mleko i wrzące wlej do masy czekoladowej. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw do przestygnięcia.
  • 3. BRZOSKWINIE W RUMIE: brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone brzoskwinie i smaż przez chwilę. Do owoców dodaj cukier i smaż jeszcze przez moment. Wlej rum, sok pomarańczowy i gotuj uważając, aby owoce nie były zbyt miękkie.
  • 4. Na talerzach rozłóż porcje lodów, owoców wraz z syropem. Posyp żurawiną, polej sosem czekoladowym i udekoruj listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować