Lody waniliowe wg. Michel'a Roux

0 (0 ocen)

Mam dużą słabość do lodów ale denerwuje mnie długa lista sztucznych dodatków jaką można wyczytać w składzie sklepowych propozycji. Dlatego od pewnego czasu wzięłam na warsztat domowe lody. Ten przepis jest autorstwa Michel'a Roux i naprawdę wart jest polecenia. Lody są kremowe i mocno waniliowe.

Składniki:

  • (na około 900ml)
    500 ml mleka
    125 g drobnego cukru
    nasionka z 1 laski wanilii
    6 żółtek
    300ml śmietanki kremówki
    opcjonalnie 2 łyżki wódki lub innego wysoko alkoholowego trunku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody waniliowe

Lody waniliowe wg. michel'a roux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux 1. Do małego garnka wlać mleko oraz dodać 2/3 ilości cukru i miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Zagotować.
  • Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux 2. W czasie kiedy mleko się gotuje rozmieszać żółtka z pozostałą ilością cukru do uzyskania puszystej, białej masy.
  • Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux 3. Gorące mleko wlać powoli cały czas mieszając do utartych żółtek. Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na bardzo małym ogniu aż krem nieco zgęstnieje i zacznie oblepiać drewnianą łyżkę. Nie doprowadzać do wrzenia gdyż się zważy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.
  • Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux 4. Ze schłodzonego kremu angielskiego wyciągamy laskę wanilii i mieszamy z zimna kremówką. Opcjonalnie możemy dodać dwie łyżki wódki. Dzięki niej lody nie zbiją się w lodową grudę.
    Masę przelać do pojemnika i mrozić w lodówce przez kilka godzin (w zależności od temperatury w zamrażalce). Co godzinę dobrze przemieszać zawartość opakowania, aby uniknąć powstawania kryształków lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lody waniliowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować