Lody waniliowo-kakaowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pamiętam ich smak jeszcze z dzieciństwa, kiedy robiła je moja mama.

Składniki:

  • ● 500 ml mleka
    ● 15 dag cukru
    ● laska wanilii
    ● 6 żółtek
    ● 2 łyżki kakao
    ● 125 ml śmietanki 36-proc.
    Do dekoracji:
    ● bita śmietana
    ● adwokat
    ● czekoladowa i truskawkowa polewa
    ● posiekane orzechy
    ● kilka truskawek

Lody waniliowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy
    z 2/3 cukru
    i wanilią. Żółtka ucieramy
    z resztą cukru.
    Mieszając, dodajemy
    do mleka.
    Podgrzewamy na
    małym ogniu (nie
    doprowadzamy do
    wrzenia), mieszając drewnianą łyżką, aż krem
    lekko zgęstnieje.
  • 2. Krem dzielimy na pół. Do
    jednej porcji wsypujemy kakao
    i mieszamy. Obydwie studzimy.
    Do każdej wlewamy 1/2 śmietanki
    i mieszamy. Mrozimy.
  • 3. Lody waniliowe dekorujemy
    adwokatem i polewą truskawkową,
    a kakaowe – czekoladową.
    Dekorujemy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy