Lody truskawkowe-pachnace latem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nikt chyba nie zjada takiej ilosci lodow co Wlosi,tutaj nie ma "odpowiedniej pory roku na lody"--zawsze ona jest ,czy zima czy lato.Lubie,kiedy otwieram zamrazarke i mam do wyboru kilka smakow -na dodatek swojej roboty,takie domowe,pachnace owocami i ... latem!

  • 40 min

Składniki:

  • .200 ml smietanki kremowki
    .300 gr swiezych truskawek
    .200 gr cukru pudru
    .2 jajka
    .2 lyzeczki soku z cytryny

Lody truskawkowe-pachnace latem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oczyszczamy z szypulek ,dokladnie pluczemy i osuszamy ,kroimy w czasteczki ,wkladamy do wysokiego naczynia,dodajemy sok z cytryny,50 gr cukru pudru i miksujemy recznym blenderem na papke.
  • 2. Smietane ubijamy na sztywno potem powoli dodajemy 100 gr cukru pudru.
  • 3. Jajka parzymy ,oddzielamy bialka od zoltek,bialka ubijamy na sztywno ,powoli dodajemy pozostaly cukier puder ( 50 gr ),nastepnie zoltka.
  • 4. Do masy jajecznej dodajemy ubita smietane miksujemy na najnizszych obrotach miksera,potem dodajemy polowe papki truskawkowej.
  • 5. Gotowa mase wykladamy do przygotowanego pojemnika ,rownamy powierzchnie i na to wykladamy pozostala papke truskawkowa.
    Pudeleczko wedruje do zamrazarki.
  • 6. Smacznego!

Porady

Pudelko z lodami nalezy wyjac z zamrazarki na 1 godz.przed podaniem i umiescic w lodowce,wtedy latwo jest formowac z nich ozdobne kulki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy