Lody truskawkowe na patyku

4.5 (144 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Te lody były podane na podwieczorek dla niespełna trzyletniego chłopca, który dzielnie mi pomagał pozując do zdjęcia mówiąc „lemoniada” i cierpliwie czekając, kiedy może zacząć jeść.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 250 gramów
    - czekolada biała: 200 gramów
    - śmietana kremówka: 500 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody truskawkowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, oczyszczone i odsączone na sitku truskawki wkładam do dzbanka blendera i miksuję na idealnie gładką masę.
  • 2. Białą czekoladę ścieram na drobnych oczkach tarki.
  • 3. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję łyżkę cukru pudru.
  • 4. Do ubitej śmietany dodaję startą czekoladę i zmiksowane truskawki, delikatnie wszystko mieszam.
  • 5. Następnie masę przekładam do foremek na lody i wstawiam je na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie wciskam patyczki w lody i odstawiam ponownie do zamrażarki, na co najmniej 4 godziny.
  • 6. *jeśli nie mamy foremek do lodów, możemy użyć plastikowe pojemniki po jogurtach lub serkach, albo zamrozić w jednym dużym pojemniku, ale to już nie będą lody na patyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować