Te lody były podane na podwieczorek dla niespełna trzyletniego chłopca, który dzielnie mi pomagał pozując do zdjęcia mówiąc „lemoniada” i cierpliwie czekając, kiedy może zacząć jeść.
Lody truskawkowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, oczyszczone i odsączone na sitku truskawki wkładam do dzbanka blendera i miksuję na idealnie gładką masę.
2.Białą czekoladę ścieram na drobnych oczkach tarki.
3.Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję łyżkę cukru pudru.
4.Do ubitej śmietany dodaję startą czekoladę i zmiksowane truskawki, delikatnie wszystko mieszam.
5.Następnie masę przekładam do foremek na lody i wstawiam je na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie wciskam patyczki w lody i odstawiam ponownie do zamrażarki, na co najmniej 4 godziny.
6.*jeśli nie mamy foremek do lodów, możemy użyć plastikowe pojemniki po jogurtach lub serkach, albo zamrozić w jednym dużym pojemniku, ale to już nie będą lody na patyku.
Komentarze