Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek)

4.5 (154 ocen)

  • 8 godz.

Pyszne, mocno śmietankowe - mi smakowały bardzo, chociaż (jak powiedział mój mąż) nie wyszły takie puszyste, jak lody "kupne", tylko bardziej zmrożone.

  • 8 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok. 9 lodów (foremki na zdjęciach)

    1 kartonik śmietanki 30% (200 ml - używam Łaciatej)
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1 1. Śmietankę dobrze schłodzić - najlepiej zostawić ją na kilka godzin w lodówce. Przelać do miski i szybko wstępnie ubić mikserem (ok. 30 sekund).
  • etap 2 2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, przełożyć je do śmietanki, dodać cukier puder i ubijać wszystko do pół-gęstej konsystencji (do momentu, gdy śmietanka zacznie się robić gęsta, ale nie będzie jeszcze ubita).
  • etap 3 3. Masę przełożyć do kubeczków i schować do zamrażarki na ok. 8 godzin.

Porady

Po dwóch dniach lody są równie dobre, tylko bardziej zmrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować