Pyszne, mocno śmietankowe - mi smakowały bardzo, chociaż (jak powiedział mój mąż) nie wyszły takie puszyste, jak lody "kupne", tylko bardziej zmrożone.
8 godz.
Składniki:
Składniki na ok. 9 lodów (foremki na zdjęciach)
1 kartonik śmietanki 30% (200 ml - używam Łaciatej)
2 płaskie łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii
Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę dobrze schłodzić - najlepiej zostawić ją na kilka godzin w lodówce. Przelać do miski i szybko wstępnie ubić mikserem (ok. 30 sekund).
2.Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, przełożyć je do śmietanki, dodać cukier puder i ubijać wszystko do pół-gęstej konsystencji (do momentu, gdy śmietanka zacznie się robić gęsta, ale nie będzie jeszcze ubita).
3.Masę przełożyć do kubeczków i schować do zamrażarki na ok. 8 godzin.
Porady
Po dwóch dniach lody są równie dobre, tylko bardziej zmrożone.
Komentarze