Lody sernikowe z galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę do lodów.
Twaróg dwukrotnie mielimy.
Do miski wbijamy cztery żółtka, ucieramy z cukrem pudrem na gładką, lekko puszystą masę. W garnuszku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Powoli dolewamy do żółtek.
Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg, mascarpone i skórkę otartą z cytryny. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Do szklanki wlewamy 100 ml wrzątku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do lodówki.
Schłodzoną masę przekładamy do maszyny razem z pokrojoną galaretką, postępujemy według instrukcji producenta.
Komentarze