Lody sernikowe z galaretką truskawkową

4.5 (189 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Jeśli kochacie serniki, pokochacie też te lody! ;)

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
    125 g mascarpone
    4 żołtka
    1/2 szklanki mleka
    5 łyżek cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    100 ml wrzątku
    otarta skórka z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody sernikowe z galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę do lodów.

    Twaróg dwukrotnie mielimy.

    Do miski wbijamy cztery żółtka, ucieramy z cukrem pudrem na gładką, lekko puszystą masę. W garnuszku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Powoli dolewamy do żółtek.

    Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg, mascarpone i skórkę otartą z cytryny. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

    Do szklanki wlewamy 100 ml wrzątku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do lodówki.

    Schłodzoną masę przekładamy do maszyny razem z pokrojoną galaretką, postępujemy według instrukcji producenta.

    Podajemy z chrupiącymi rurkami. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować