Lody pod ażurowym karmelem

0 (0 ocen)

To doskonały deser gdy żar leje się z nieba, a my mamy ochotę na odrobinę słodkości. Wygląda niebanalnie i smakuje pysznie:).

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 4 gałki dowolnych lodów ( u mnie waniliowe),
    • Około 4-5 brzoskwiń z syropu,
    • Około 5 plasterków ananasa z syropu,
    • Około 150 g winogrona (połowa białe, połowa ciemne),
    • Czekolada deserowa do dekoracji

    Karmel:
    • ½ szklanka cukru,
    • ¼ szklanka wody

    Składniki na lody ( Z tej porcji wychodzi około 16 gałek):
    - 3 łyżek cukru kryształu,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1 szklanka mleka,
    - 3 żółtka,
    - 250 ml śmietanki 30%,



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Wina Karmel

Lody pod ażurowym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel:
    Cukier umieszczamy w garnuszku. Zalewamy wodą i pomału ogrzewamy całość do uzyskania karmelu. Między czasie chochlę do zupy natłuszczamy lekko olejem od zewnętrznej strony. Gdy karmel jest gotowy za pomocą łyżki oblewamy delikatnie chochlę tworząc na niej ażurowy wzór. Zastygnięty karmel delikatnie ściągamy ( by się nie ukruszył). Czynność powtarzamy 4 razy.
    Ażurowe półkule można przygotować sobie wczesnej ( nawet dzień wcześniej).

    Lody:
    Można użyć kupnych. Ja użyłam domowej roboty.
  • 2. Lody: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy na parze wraz z cukrem kryształem na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczna studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę. Całość po dokładnym wymieszaniu przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.
  • 3. Wykonanie:
    Owoce kroimy na mniejsze części i mieszamy ze sobą. Przekładamy na talerz układając je w półkolu. W środku owoców umieszczamy gałkę lodów. Przykrywamy ja ażurowym karmelem. Całość oprószamy rozdrobnioną czekoladą.

Porady

Deser można dodatkowo udekorować bita śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Brzoskwinie Czekolada Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować