Lody pistacjowe

0 (0 ocen)

Te lody to odkrycie tegorocznego lata. Mają przyjemny słodki smak, a jednocześnie wyczuwalne są delikatnie słone pistacje. PYCHA! Lody zniknęły błyskawicznie!

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 4 łyżki serka mascarpone,
    • 2 duże jajka,
    • 1 żółtko,
    • 3-4 łyżki cukru,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • Około 300 g pistacji w łupinach – po obraniu 120 gram,

Lody pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obieranie 1. Jajka oraz żółtko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
    Pistacje obieramy
  • zmielone  pistacje 2. Garść siekamy (grubość według uznania). Pozostałą część mielimy.
  • dodanie ubitych jajek 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek mascarpone oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy ubite jajka.
  • dodanie pistacji 4. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przygotowane orzechy. Ponownie mieszamy całość.
    Masę przekładamy do zamykanego opakowania. Lody wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co pewien czas (około 0,5 godziny) mieszamy je, by były puszyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy