Lody owocowo- balsamiczne

0 (0 ocen)

Bardzo dobre na panujące upały .....

Składniki:

  • -truskawki świeże 50 dkg
    -jagody świeże 20 dkg
    -ocet balsamiczny 1 łyżka dobra jakość
    -cukier 15 dkg
    -woda 120 mililitrów
    -śmietana 30 % 150 mililitrów

Lody owocowo- balsamiczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki, jagody umyć pod bieżącą wodą.
    Obrać truskawki z szypułek.
    Owoce zmiksować( można przetrzeć prze sito) dodać ocet wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.
    Z cukru i wody zagotować lekki syrop, przelać do naczynia w którym będziemy mrozić lody, odstawić do wystygnięcia.
    Dodać zmiksowane owoce, wymieszać wstawić do lodówki.
    Śmietanę lekko ubić, dodać do przygotowanej masy, wymieszać dokładnie.
    Wstawić do zamrażarki, po godzinie ubić mieszankę, wstawić do zamrażarki.
    Powtarzać czynność kilka razy aż lody całkowicie będą zamrożone.
    SMACZNEGO!!

Porady

Można dodać jeszcze łyżkę octu . To zależy od własnego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy