Lody na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy
od białek i ubijamy
w kąpieli
wodnej z cukrem,
mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy
do wystudzenia.
2.Białka ubijamy na sztywno.
Śmietankę ubijamy, mieszamy
z cukrem waniliowym. Dodajemy
z posiekanymi orzechami i pianą do masy żółtkowej.
Mieszamy. Dzielimy na
pół. Jedną część mieszamy
z kakao, a drugą z kawą.
3.Wafla kładziemy na blasze
wyłożonej folią spożywczą.
Smarujemy masą kawową.
Przykrywamy drugim waflem
i wykładamy masę kakaową.
Przykrywamy trzecim waflem.
Mrozimy ok. 5 godzin.
4.Lody dekorujemy roztopioną
w kąpieli wodnej czekoladą.
Kroimy nożem zanurzanym
w gorącej wodzie.
Komentarze