Lody na waflach

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Razem z przyjaciółmi od lat przygotowujemy smakołyki na nasze spotkania.

Składniki:

  • ● 3 wafle tortowe (kwadratowe)
    ● 5 jajek
    ● 3 łyżki mąki
    ● 25 dag cukru
    ● 6 łyżek orzeszków ziemnych
    ● 300 ml mleka
    ● 500 ml śmietanki 36-proc.
    ● łyżka kakao
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    ● 5 dag czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy
    od białek i ubijamy
    w kąpieli
    wodnej z cukrem,
    mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy
    do wystudzenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno.
    Śmietankę ubijamy, mieszamy
    z cukrem waniliowym. Dodajemy
    z posiekanymi orzechami i pianą do masy żółtkowej.
    Mieszamy. Dzielimy na
    pół. Jedną część mieszamy
    z kakao, a drugą z kawą.
  • 3. Wafla kładziemy na blasze
    wyłożonej folią spożywczą.
    Smarujemy masą kawową.
    Przykrywamy drugim waflem
    i wykładamy masę kakaową.
    Przykrywamy trzecim waflem.
    Mrozimy ok. 5 godzin.
  • 4. Lody dekorujemy roztopioną
    w kąpieli wodnej czekoladą.
    Kroimy nożem zanurzanym
    w gorącej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować