Lody morelowe

0 (0 ocen)

I znowu nastał czas lodów. Owoce na rynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać!

Składniki:

  • 500 g moreli
    200 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)
    100 ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
  • 2. 2.Morele opłukać, pozbawić pestek, zmiksować (skórkę zostawiłam). Mus morelowy wymieszać z cukrem (ksylitolem) dodać śmietankę i jogurt, wymieszać . Wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

  • 3. 3. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!

Porady

ilość cukru czy ksylitolu którego używam, podaję orientacyjnie. My lubimy lody mało słodkie. Najlepszą metodą jest po prostu próbowanie naszej masy w trakcie mieszania, przed wstawieniem do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Morele Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować