Lody morelowe

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

To z całą pewnością najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatny, niemalże kwiatowy aromat moreli sprawdził się świetnie w formie zamrożonej.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - morele: 0.5 kilograma
    - mleko sojowe: 1 szklanka
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżka

Lody morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lody morelowe 1. 1. Umyte morele oddzielamy od pestek i miksujemy na jednolitą masę.

    2. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz mleko sojowe. Powstałą masę wkładamy do lodówki na całą noc.

    3. Schłodzoną masę zamrażamy przy użyciu maszynki do robienia lodów lub po prostu wkładamy do plastikowego pojemnika i do zamrażarki. W przypadku drugiej opcji nie trzeba wcześniej chłodzić masy w lodówce, ale podczas zamrażania należy raz na jakiś czas wyjąć masę i zmiksować końcówkami takimi jak do ubijania piany, aby zapobiec wytrącaniu kryształków lodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy