Lody kremowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam lody zimne,domowej roboty, pyszne, o różnych smakach.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 l śmietany kremówki
    niepełna szkl cukru
    olejek śmietankowy (1/2)
    opcjonalnie:
    1 łyżka kakao z wiatrakiem
    1/2 szkl zmiksowanych owoców (np. truskawki, poziomki, jagody)

Lody kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać stopniowo żółtka i olejek.
    Kremówkę w osobnej misce ubić również na sztywno, dodać do niej ubite białka i wymieszać łyżką.
    Masę podzielić na 3 części. (wg uznania)
    Do pierwszej można dodać gorzkie kakao, do drugiej owoce, do trzeciej nic.
    Całość przelać warstwami do opakowań po lodach lub plastikowych pojemników.
    Zmrozić - najlepiej całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto kremowe