Lody karmelowo- brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pyszniutkie, wykonane wg przepisu Beatki:)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy 16 gram
    Szczypta soli
    1 puszka karmelu
    Brzoskwinie z puszki

Lody karmelowo- brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru, 1 cukrem waniliowym 16 gram, szczyptą soli na kremową konsystencję.
    1 puszkę karmelu przełożyć do rondelka i podgrzać w kąpieli wodnej, aby był letni.
    Ucierając masę żółtkową dodawać stopniowo letni kajmak.
    Masę przełożyć do rondla i ubijać podgrzewając na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
    Zestawić z ognia i dodać zmiksowane brzoskwinie z puszki, wczesniej osączone z syropu.
    Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
    Po 2 godzinach znów zmiksować. Potem po 3 godzinach przemieszać.
    Im częściej to robimy tym lepszą otrzymamy konsystencję lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy