Lody kajmakowe (tylko 2 składniki)

4.98 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Po przygotowaniu pierwszych lodów (kawowe, z 3 składników), postanowiłam jeszcze uprościć przepis i pomijając kawę składników jest już tylko dwa ;) wykonanie jest banalnie proste, a smak... doskonały! Z takiej porcji wyszło mi litrowe pudełko lodów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 puszka (460g) masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (można użyć skondensowanego, ugotowanego mleka)
    500 ml śmietany 36% deserowej
Wystaw ocenę:

4.98 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Kajmak

Lody kajmakowe (tylko 2 składniki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze schłodzoną kremówkę wlewamy do miski (miska może być też schłodzona, śmietana lepiej się ubije) i ubijamy na prawie sztywno. Gdy już zacznie tężeć stopniowo (łyżka po łyżce) zaczynamy dodawać masę kajmakową, cały czas miksując, by dobrze połączyć całość. Po wyczerpaniu składników i dokładnym wymieszaniu przelewamy masę do zamykanego szczelnie pojemnika do zamrażania i chłodzimy. Lodów nie trzeba mieszać, po zamrożeniu dają się łatwo nabierać łyżką :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować