Lody jogurtowo czekoladowe

4.5 (173 ocen)

pyszne domowe lody z sosem czekoladowym i wiórkami czekoladowymi

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny ( 350 g )
    3 łyżki cukru
    1 szk mleka ( 3,2% )
    200 g masy krówkowej czekoladowej
    2 żółtka
    sos czekoladowy
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody jogurtowo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miskę do lodów włożyć do zamrażarki na minimum 12 godzin.
    Masę lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, dolać do niej mleko i dokładnie zmiksować blenderem.
    Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
    Dodać jogurt i wymieszać, następnie wlać mleko z masą krówkową.
    Chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
  • 3. Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę.
    Maszynę włączyć na 30 minut.
  • 4. Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać.
    Gdy lody będą gotowe napełnić nimi pucharki, polać sosem czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować