Lody jogurtowe (bez jajek i śmietany)

4.5 (182 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Dzieciaki je uwielbiają! Są pyszne i zdrowe. Idealne na podwieczorek, nie tylko w upalne dni ;).

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • - 0,5 l jogurtu jagodowego,
    - 5 łyżek jogurtu naturalnego,
    - 1/2 szklanki mrożonych jagód lub borówki amerykańskiej,
    - 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone),
    - łyżka cukru,
    - sok i skórka otarta z połowy cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jogurtowe (bez jajek i śmietany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blenderze zmiksuj jagody na mus. Wymieszaj z jogurtem jagodowym i naturalnym. Przełóż do foremek (np. na babeczki lub możesz też wykorzystać puste opakowania po jogurtach). Zamrażaj 3-4 godziny, od czasu do czasu (co ok. 40 minut) mieszając masę widelcem).
  • 2. Maliny (jeżeli są mrożone to lekko je podgrzej w rondelku), zmiksuj blenderem, przetrzyj przez sito, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj.
  • 3. Sos malinowy rozlej na talerzyki, ułóż na nim przygotowane wcześniej lody, udekoruj, np. malinami oprószonymi przez sitko cukrem pudrem (będą wtedy wyglądały jak oszronione).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt Jogurt naturalny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować