Lody czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

klasyczne

  • 60 min

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    szklanka mleka
    1/3 szklanki cukru
    150 ml śmietanki kremówki 30%

Lody czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z cukrem zagotować.
    Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i kakao - czekać i mieszać aż się rozpuści.
  • 2. Ubitą śmietankę dodać do wystudzonej masy czekoladowej.
    Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów - kręciłam swoje lody około 20 minut aż stały się gęste.
    Włożyć do zamrażalnika, aby móc formować potem gałki.

Porady

Jeśli nie masz maszynki gotową masę przełóż do pojemnika, wstaw do zamrażalnika i co 30 minut miksuj lody, aby pozbyć się kryształków wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy