Lody chałwowe

4.5 (146 ocen)

Ach te lody ! Ile różnych smaków jest do wypróbowania ? Chałwowe należą do moich ulubionych!

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 litry śmietanki 30%,
    - 200 g chałwy (u mnie waniliowa),
    - 1 szklanka mleka,
    - Ewentualnie cukier do smaku ( dałam 1 łyżkę),
    - Rodzynki, biała czekolada do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Cały czas ubijając dokładamy do niej chałwę. Mieszamy by chałwa się dobrze rozkruszyła na jednolitą masę. Dokładamy mleko. Ewentualnie słodzimy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywany wieczkiem i wstawiamy do zamrażalnika.
    Zamarznięte lody porcjujemy do pucharków. Podajemy posypane rodzynkami oraz pokrojoną czekoladą.
    Jeśli lody przeznaczone są dla osób, rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować