litr mleka 0% tłuszczu
duży jogurt naturalny 0%tłuszczu
30 słodzików
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
3 łyżki zmielonych migdałów
10 dag żurawiny
10 suszonych moreli
sok i skórka z całej cytryny
sok i skórka z połowy pomarańczy
Lody bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryną i pomarańcze dokładnie myjemy. Obieramy i wyciskamy sok. Skórki wkładamy do garnka zalewamy dwiema szklankami mleka i gotujemy przez 5 minut. Mleko odcedzamy. Do jeszcze ciepłego mleka dodajemy słodzik, orzechy, migdały oraz drobno pokrojone morelę i żurawinę. Po przestygnięciu dodajemy resztę mleka, jogurt oraz soki z owoców.
2.Nasze lody przekładamy do pojemnika z przykryciem (by nie złapały zapachu zamrażarki) i wkładamy do zamrażarki. Masę mieszamy co 30 minut. Lody są gotowe do spożycia po 6 godzinach.
Komentarze