Lody awokado z gruszką

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

Wegańskie domowe i zdrowe lody. Są lekko orzeźwiające za sprawą mięty i mają fajny aksamitny smak dzięki awokado. Z gruszką fajnie się komponują. Proste lody do zrobienia w domu.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 2 gruszki
    2 awokado
    1 banan
    1/2 cytryny
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 garść listków mięty

Lody awokado z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszka podgotowana 1. Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram i skrapiam połową soku z cytryny. Przekładam do garnka, wsypuję cukier i wlewam 6 łyżek wody. Gruszki gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie.
  • banana z gruszka i miętą przed blendowaniem 2. Wystudzone przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję banana zamrożonego, posiekaną miętę i miksuję blenderem.
  • dodane awokado 3. Awokado kroję na pół i wydrążam miąższ łyżeczką. Skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do pozostałych zmiksowanych owoców. Ponownie blenduję całość.
  • lody przed mrożeniem 4. Przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo noc. Co godzinę mieszam mikserem. Przed podaniem wyjmuję lody 30 minut wcześniej z lodówki.Lody podaję na waflu i posypuję groszkami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy