Lodowo-truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy cukier, a następnie żółtka. Puszystą masę mieszamy z mąką i proszkiem. Wylewamy na tortownicę i pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
Po wyjęciu biszkopt studzimy.
2.Lody: W garnku umieszczamy mleko, szklankę śmietanki 30% oraz cukier. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Między czasie ubijamy żółtka. Ubite dokładamy do ciepłego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Pozostałą śmietanę 30% ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną mieszaninę oraz truskawkowy mus.
Po dokładnym wymieszaniu lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około godzinie schładzania mieszamy je i wylewamy na upieczony biszkopt. Całość ponownie wkładamy do zamrażalnika do momentu zamarznięcia lodów.
3.Wykończenie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dokładamy cukier do smaku, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Śmietankę przekładamy np. do worka cukierniczego, szprycy. Tężejącą wyciskamy dowolnie na lodowy torcik. Na śmietance układamy połówki truskawek. Całość posypujemy startą czekoladą. Torcik wstawimy na około 5 minut do zamrażalnika, by śmietanka dobrze zastygła. Po wyjęciu, a przed podaniem dekorujemy listkami melisy. Porcjujemy.
Porady
Do przygotowania tego torciku możemy użyć gotowych lodów truskawkowych
Komentarze