Lodowiec z biszkoptami

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Trochę czasochłonny, ale można go przygotować nawet dwa dni przed planowanym przyjęciem.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 3 żółtka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 200 ml mleka
    ● 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36-proc.
    ● 20 dag malin
    ● 20 dag mlecznej czekolady
    ● cytryna
    ● 40 dag podłużnych biszkoptów
    ● wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy w kąpieli
    wodnej z cukrem i mlekiem,
    aż krem mocno zgęstnieje.
    Studzimy. Śmietankę ubijamy,
    a następnie mieszamy
    z kremem.
  • 2. Maliny przebieramy, myjemy
    i osączamy. Rozgniatamy.
    Czekoladę dzielimy na kawałki
    i roztapiamy w kąpieli wodnej.
    Cytrynę sparzamy. Skórkę
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach, sok wyciskamy.
  • 3. Krem śmietanowy dzielimy
    na 3 porcje. Jedną mieszamy
    z malinami, drugą z czekoladą,
    a trzecią z sokiem i skórką
    z cytryny.
  • Lodowiec z biszkoptami 4. Dno i boki tortownicy wykładamy
    biszkoptami. Wlewamy
    krem czekoladowy.
    Schładzamy. Gdy nieco stężeje,
    wlewamy krem malinowy.
    Ponownie schładzamy.
    Wlewamy krem cytrynowy
    i wstawiamy na 3 godziny do
    zamrażalnika. Przed podaniem
    posypujemy wiórkami.

Porady

● Można go udekorować ciemną polewą: 4 łyżki wody gotujemy z 4 łyżkami cukru, 4 łyżkami kakao i 1/4 kostki masła, mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować