Lodowe Babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i latwe babeczki wygladajace przeslicznie i oryginalnie.

  • 30 min

Składniki:

  • Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste babkowe ciasto, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.
    Składniki:
    100g miękkiego masła lub margaryny
    90g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 jajka
    125g mąki pszennej
    ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)*
    Dodatkowo do dekoracji:
    wszystko co nam sie podoba...mozemy polac czekolada..udekorowac kremem,
    posypac cukierkami...moje sa zdobione kremem do tortow.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Lodowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
    Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min. na najwyższych obrotach).
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na średnich obrotach).
    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków max. do 2/3 ich wysokości.
    Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 15- 20min. (w przypadku małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią) w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Liczba sztuk zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło ok. 10 wafelkow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować