Lodowaty murzyn

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jestem stałym bywalcem od lat na blogu kul. Passionfruit i 2 dni temu znalazłam tam cudowny deser, postanowiłam go wykonać i nie żałuję, oryginał jest tu: http://passionfruit.blox.pl/html

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka pełnego płynnego
    1 kostka masła naturalnego
    0,5 szklanki cukru
    Szczypta soli
    4 łyżki ciemnego kakao np. Deco Moreno
    100 gram rodzynek
    Aromat waniliowy
    20 szt herbatników, tj 100 gram
    6 łyżeczek żelatyny Dr. Oethera, w oryginale było 5 ale wiem że z tej firmy trzeba użyć więcej żelatyny
    1 czerwona galaretka
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Deser na zimno

Lodowaty murzyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lodowaty murzyn 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, przelać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia, potem pokroić w kostkę.
    W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, cukrem i kakao. Wsypać rodzynki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Następnie wrzucić pokruszone herbatniki i dodać zapach. Żelatynę rozpuścić w minimum wody, dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
    Na końcu dodać pokrojoną galaretkę.
    Keksówkę o wym. 20/10 cm wysłać folią spożywczą, na dno przyciąć pod wymiar wafel i wyłożyć masę. Na wierzch znów położyć wafel przycięty pod wymiar lekko dociskając. Schłodzić dokładnie.

Porady

Ja popełniłam gafę, bo nie wysłałam keksówki folią i potem ciężko było deser wyjąć, dlatego ma takie boki niedoskonałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować