Łódka pełnoziarnista z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejna wersja zdrowej przekąski z pełnoziarnistej mąki, z cukinią i ziarnami słonecznika. Zaskakujące danie, które smakuje nie tylko wielbicielom zdrowej kuchni ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na jedną keksówkę:

    ciasto:
    - 80 ml mleka
    - 40 g margaryny
    - 1/3 kostki drożdży
    - Pół szklanki mąki pszennej
    - Jedna szklanka mąki żytniej
    - 2 łyżeczki cukru
    - Szczypta soli

    farsz:
    - 1 mała cukinia
    - 2 łyżki kaszy mannej
    - ½ szklanki nasion słonecznika
    - łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łódka pełnoziarnista z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę dodaj do mleka, ogrzewaj do momentu rozpuszczenia i ostudź, aby było lekko ciepłe.
  • 2. Wsyp cukier, pokruszone drożdże i mąkę pszenną, a następnie połącz je ze sobą.
  • 3. Po 10 minutach dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto ręką przez 15 minut.
  • 4. Rozwałkuj na kształt elipsy, tak aby po umieszczeniu w keksówce ciasto zachodziło ok 3cm na boki.
  • 5. We wnętrzu umieść wcześniej przygotowany farsz:
    Cukinię umyj i pokrój w 0,5cm krążki. Zalej je wodą z solą i gotuj do miękkości (ok. 5-8 min). Blaszkę z ciastem posyp kaszą i umieść w zgłębieniu odsączoną i wystudzoną cukinię.
  • Łódka razowa z cukinią - przed pieczeniem 6. Posyp ziarnami słonecznika.
  • 7. Piecz pół godziny w temp 160C.

Porady

Przepis jest wegetariański, ale u mnie należy mu się także medal w wersji wegańskiej. Zastąpiłam mleko mlekiem sojowym, oraz dodałam margarynę Plantę, a efekt końcowy równie smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek Słonecznik Warzywa Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować