łódeczki z wkładką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne pieczone łódeczki z ciasta drożdżowego :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500g mąki, drożdze-połowa kostki, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2łyżki oleju, szklanka ciepłej wody
    farsz:
    300g mięsa mielonego, papryka, cebula, ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, starty ser żółty, zioła prowansalskie, bazylia, może być przyprawa np.do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łódeczki z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    do miski wsypujemy drożdże, zalewamy szklanką ciepłej wody, mieszamy, gdy te sie rozpuszczą, wsypijemy sól, cukier oraz wlewamy olej, mieszamy te składniki i na koniec stopniowo dodajemy mąkę, po czym wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30minut.
    farsz:
    czosnek oraz cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju, paprykę siekamy w kostkę dodajemy na patelnie, następnie dodajemy mięso mielone, smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Koncentrat mieszamy wraz z przyprawami. Gdy mięso będzie rumiane zdejmujemy z ognia i mieszamy z koncentratem-powstaje nam farsz.
    ciasto:
    gdy te lekko wyrośnie, wykładamy je na blat i odrywamy kulki wielkości pyzy i robimy z tego placek grubości 3-4mm, nakładamy wcześniej zrobiony farsz i zlepamy z obu końcówek, tak aby powstały nam łódeczki, posypujemy tartym serem.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni i pieczemy nasze łódeczki przez 30-40minut.

Porady

Jeżeli macie jajko, delikatnie roztrzepcie je w miseczce i przed pieczeniem posmarujcie nim obrzeża waszych łódek. Jeżeli lubicie ostre potrawy, do farszu warto dodać łyżeczkę ostrej mielonej papryki lub jedną marynowaną chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować