Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na nietypową, ale bardzo smaczną, aromatyczną i pożywną mini przekąskę, która doskonale sprawdzi się na organizowanym przez nas przyjęciu. Łódeczki z pewnością zasmakują naszym gościom, wywołają uśmiech na ich twarzach oraz szybko odpłyną z talerza ;)

  • 60 min

Składniki:

  • ŁÓDECZKI RYŻOWE
    - 100 g ryżu
    - 1 jajko
    - 1 łyżka mąki
    - 2 łyżeczki suszonej bazylii
    - sól ziołowa
    - pieprz czarny
    PESTO:
    - 130 g rukoli
    - 3 ząbki czosnku
    - 70 g sera Cheddar
    - 80 g orzeszków ziemnych
    - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - sól morska
    - pieprz czarny
    DODATKI:
    - listki świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łódeczki ryżowe z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.
  • 2 2. Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy.

    Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.
  • 3 3. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    * miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".

    Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  • 4 4. Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe.

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.

    Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.
  • 5 5. Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
  • 6 6. Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować