livance czeskie placuszki drożdżowe

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

polecam są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno...

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży
    1,5 łyżki cukry
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    cukier puder
    cukier do posypania
    cynamon
    tłuszcz do smażenia


Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Livance czeskie placuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego mleka. Do drożdży dodaj pozostałe składniki i utrzyj mikserem na jednolite gęste ciasto.
  • 2. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
  • 3. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta i smaż na rozgrzanym tłuszczu małe racuszki - z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Posyp najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować