• Litewska zupa z pokrzyw

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Moja babcia przygarnęła kiedyś pod swój dach Litwinkę. To od niej mamy przepis na tę wiosenną zupę. Przepis przysłała Ewa Poniat

  • Składniki

    - pokrzywa (młode liście): 1.5 kilograma
    - kwas z kapusty (mocno ukiszonej): 1 litr
    - kiełbasa zwyczajna: 2 sztuki
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - śmietana 18% (mała): 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - porcja rosołowa: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pokrzywę sparzamy, osączamy i siekamy. Włoszczyznę oczyszczamy. Kiełbasę kroimy w krążki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki.

    2.

    Porcję rosołową myjemy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy włoszczyznę i pokrzywę. Gotujemy kolejne 15 minut. Wlewamy kwas z kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.

    3.

    Do zupy wsypujemy kiełbasę. Śmietanę hartujemy, zabielamy zupę. Wlewamy na talerze i wkładamy jajka.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zupa, wiosna, pokrzywa, kwas z kapusty
  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7039

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-05-24T18:54:21+02:00

161 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »