Litewska z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Cała rodzina przepada za tą sałatką. Czasem robię ją w zwykły dzień, a w święta już obowiązkowo gości na naszym stole.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
    pęczek włoszczyzny
    3 ziemniaki
    2 ogórki kiszone
    pęczek szczypiorku
    1 szkl. majonezu
    1,5 łyżki soku z cytryny
    2 jajka
    sól
    1-2 łyżki chrzanu

Litewska z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Gotujemy wywar. Rybę myjemy, wkładamy do wywaru i gotujemy 20 minut. Wyjmujemy i kroimy w kawałki. Szczypiorek myjemy i osuszamy. Kilka piórek odkładamy, resztę siekamy. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w ćwiartki. Ziemniaki myjemy i gotujemy. Studzimy, obieramy i z ogórkami kroimy w kostkę.
  • 2. Rybę, ziemniaki i ogórki mieszamy z chrzanem i szczypiorkiem. Solimy. Majonez doprawiamy sokiem z cytryny, polewamy sałatkę. Mieszamy.
    Dekorujemy piórkami szczypiorku i jajkami. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy