Linzer cookies - kruche ciastka z dziurką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. Ich urokiem jest ta mała dziurka, przez którą widoczny jest dżem. Są bardzo delikatne i smaczne. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    170g. masła
    ½ szkl. cukru pudru
    skórka otarta z pomarańczy i cytryny
    1 kopiasta łyżeczka cynamonu
    3 żółtka
    1 szkl. zmielonych migdałów/ orzechów włoskich
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 ¾ szkl. mąki pszennej

    Dodatkowo:
    dżem malinowy/ truskawkowy
    cukier puder do posypania

Linzer cookies - kruche ciastka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie odwinąć z foli i rozwałkować na grubość około 3mm. Za pomocą szklanki i specjalnych foremek z dziurką lub kieliszka wykrawać ciasteczka z dziurką i bez. (powinno być ich po tyle samo) Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie blachę z ciastkami włożyć do piekarnika i piec w 170st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Ostudzone ciastka przełożone dżemem. 3. Ostudzone ciastka przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy