Lin w kwaśnym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Potrawa kuchni kaszubskiej. Lin duszony w kapuście kiszonej z warzywami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki podstawowe

    1 kg lina
    3 marchewki
    1 mały seler
    1 duża pietruszka
    1 por/biała część/

    składnik dodatkowy

    50 dkg kapusty kiszonej

    składniki robocze

    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    6 szt ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz

Lin w kwaśnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lina sprawić , umyć, ciągnąć skórę i wyfiletować .Następnie pokrajać na porcje i posolić. Odstawić.
    Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Kapustę zalać wodą, dodać utarte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną .Potem zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać do potrawy , wymieszać i zagotować. Na kapustę z warzywami położyć kawałki lina.
    Dusić razem jeszcze ok. 20 min.
    Można podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem

Porady

Można dodac kilka grzybków suszonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy