Limonkowy sernik

4.48 (186 ocen)

Aromatyczny,orzeźwiający,subtelny kwaskowy smak i cudowny zapach limonek....Nie należy do ciężkich serników wręcz przeciwnie jest bardzo delikatny i puszysty.To jeden z tych serniczków,który po degustacji na długo pozostaje w naszej pamięci.

Składniki:

  • Spód:
    300 g ciasteczek digestive
    75 g masła
    Masa serowa:
    1 kg sera president
    200 g cukru pudru
    4 jajka
    2 żółtka
    sok z 4 limonek
    Dodatkowo:
    200 ml kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 limonka
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Limonkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozdrabniamy,dodajemy masło i mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm wykładamy bardzo dokładnie folią aluminiową.Na spód formy wykładamy przygotowany spód ciasteczkowy,dociskamy do spodu i wyrównujemy.Ser miksujemy z cukrem pudrem, jajkami,żółtkami i sokiem wyciśniętym z 4 limonek.Masę serową,która jest bardzo luźna wylewamy na spód.
  • 2. Formę wkładamy do naczynia wypełnionego goracą wodą.Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy.Od góry sernik przykrywamy folią,aby się nie zrumienił.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200'C.Sernik po upieczeniu powinien być jasny,ścięty na wierzchu,lecz nie sprężysty.Piekarnik wyłączamy,uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go do wystudzenia w piekarniku.Następnie wyjmujemy sernik i chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.Przed podaniem dekorujemy.Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder.Wyciskamy na około sernika bitą śmietanę i dekorujemy plasterkami limonki.Środek posypujemy startą skórką limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować