4 żółtka + 4 białka
3/4 szk. cukru
sok z 1 cytryny
1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)
2 łyżki masła
starta skórka z cytryny
rodzynki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Limonkowo-cytrynowy sernik babci anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto:
posiekać masło i zagnieść na elastyczne ciasto. Lekko schłodzić w zamrażarce. Wysmarować tortownicę tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Ciasto rozwałkować na spód tortownicy oraz na boki. Nakłuć widelcem. Piec 12 min. w 200 st.
Składniki na masę:
Oddzielić żółtka od białek. 4 żółtka utrzeć z cukrem. Otrzeć cytrynę ze skórki, a następnie wycisnąć sok. Sok dodać do utartych żółtek, do tego dodać twaróg, 2 łyżki masła oraz startą skórkę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać mikserem tylko do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek. Białka połączyć z masą, dodać rodzynki (można obtoczyć w mące) wymieszać łyżką. Wyłożyć masę na podpieczone ciasto. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.
Dekoracja:
Galaretki zalać gorącą wodą, odczekać do lekkiego stężenia. W tym czasie limonki należy sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na wystudzonym serniku wg uznania, dodać również listki mięty. Wylać galaretki na sernik.
Ja użyłam 2 limonek, do dekoracji, ale sernik wygląda pięknie, jeśli na całości wyłożony będzie plasterkami limonki. Dlatego warto kupić 4 szt.
Porady
Zamiast limonki sprawdzi się również cytryna. Choć w smaku będzie nieco inny.
Komentarze