Umyć i osuszyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę. Dodać razem z wódką do buteleczki, przechowywać przez 1 tydzień.
W garnku połączyć cukier z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, sprawdzając czy cukier się rozpuścił. Ostudzić.
Używając sitka przelać wódkę do mleka, tak by skórka z cytryny pozostała w sitku. Wlać do butelki. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
2.Limoncello liquore
Zetrzeć skórkę z cytryn, umieścić w butelce i zalac wódką. Odłożyć w chłodne, ciemne miejsce na 7-10 dni.
Za pomoca sitka pozbyć się skórki cytrynowej. na patelni rozgrzać wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści, całkowicie ostudzić. Połączyć z przefiltrowaną wódką i ponownie odłozyć na ok. 10 dni.
Przelać do efektownej butelki i przechowywać w lodowce. Podawać schłodzone, naljepiej jak w Italii w towarzystwie espresso.
Komentarze