Limoncello

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Limoncello liquore i Crema di Limoncello- włoski klasyk, przepis dostałam od włoskiej rodziny podczas zawiedzania okolic Neapolu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryny (na crema di limoncello): 2 sztuki
    - wódka: 250 mililitrów
    - cukier (niepełna): 1 szklanka
    - mleko: 500 mililitrów

    - cytryny (na limoncello liquore): 4 sztuki
    - wódka: 375 mililitrów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - woda: 375 mililitrów

Limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cream di limoncello

    Umyć i osuszyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę. Dodać razem z wódką do buteleczki, przechowywać przez 1 tydzień.

    W garnku połączyć cukier z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, sprawdzając czy cukier się rozpuścił. Ostudzić.

    Używając sitka przelać wódkę do mleka, tak by skórka z cytryny pozostała w sitku. Wlać do butelki. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
  • 2. Limoncello liquore

    Zetrzeć skórkę z cytryn, umieścić w butelce i zalac wódką. Odłożyć w chłodne, ciemne miejsce na 7-10 dni.

    Za pomoca sitka pozbyć się skórki cytrynowej. na patelni rozgrzać wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści, całkowicie ostudzić. Połączyć z przefiltrowaną wódką i ponownie odłozyć na ok. 10 dni.

    Przelać do efektownej butelki i przechowywać w lodowce. Podawać schłodzone, naljepiej jak w Italii w towarzystwie espresso.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy