LIKIER POMARAŃCZOWY (LIQUORE all'ARANCIA SPEZIATO)

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

Pyszny likier pachnący korzennymi przyprawami. Prawdziwie zimowe klimaty. Wykorzystajcie sezon na pomarańcze i przygotujcie go. Idealny do picia schłodzony, ale również jako dodatek do drinków, ciast i deserów.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 l czystej wódki
    500 g cukru
    0,5 l wody
    5 pomarańczy (najlepiej BIO)
    1 laska vanilli
    1 laska cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Likier pomarańczowy (liquore all'arancia speziato) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • LIKIER POMARAŃCZOWY 1. Umyj pomarańcze i obierz je cieńko ze skórki (tylko pomarańczową cześć biała jest gorzka).
  • LIKIER POMARAŃCZOWY 2. Skórki włóż do dużego słoika lub szczelnego szklanego naczynia, dodaj przyprawy (laskę vanili przetnij wzdłuż), zalej wódką, szczelnie przykryj i pozostaw przez 1 tydzień w ciemnym miejscu. Codziennie potrząśnij przez chwilę naczyniem w celu przemieszania składników.
  • 3. Po tygodniu w garnku podgrzej wodę i rozpuść cukier. Tak przygotowany syrop wlej do pojemnika ze skórkami i wódką. Szczelniezamknij i pozostaw przez kolejny tydzień w ciemnym miejscu, potrząsając codziennie naczyniem.
  • LIKIER POMARAŃCZOWY 4. Po tym czasie liekier jest gotowy. Przecedź go przez sitko lub gaze i rozlej do butelek ( ok. 4 butelki 0,5 litrowe), do każdej butelki włóż mały kawałek kory cynamonowej.
  • 5. Likier jest jeszcze lepszy po 1-2 miesiącach, podawaj schłodzony.
    CIN-CIN ;)

Porady

Do obrania pomarańczy polecam użycia obieraczki do warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Likier pomarańczowy Pomarańcze Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować