Likier na "kukułkach"

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Smaczny, słodki, mocny, alkoholowy krem. Polecam, nie tylko Paniom:)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g cukierków "kukułki"
    200 ml spirytusu 96%
    50 ml rumu 80%
    200 ml zimnej wody
    500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Napoje Alkohole Likiery

Likier na "kukułkach" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukierki "kukułki" 1. Przygotowujemy dużą butelkę, którą wcześniej wyparzamy.
    Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukierki "kukułki".
  • rozpuszczone "kukułki" w mleku 2. Mleko stawiamy na palniku i podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Studzimy.
  • wlewanie spirytusu do kremu z "kukułek" 3. Do powstałego kremu wlewamy: spirytus, rum i wodę.
  • likier kukułkowy w butelce 4. Butelkę zakręcamy, wstrząsamy zawartością .Odstawiamy na 7 dni w celu "przegryzienia".
  • likier na "kukułkach" 5. Po tym czasie wstrząsamy zawartością butelki i przelewamy do mniejszych butelek. Zakręcamy, opisujemy nazwą i rokiem wykonania.
  • likier na "kukułkach" 6. Likier od razu nadaje się do spożycia.
    Na zdrowie, smacznego:)

Porady

Podany czas jest bez odstawienia na "przegryzienie".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować