likier miętowy

0 (0 ocen)

smaczny i zdrowy

Składniki:

  • Pęczek świeżych liści mięty pieprzowej 0,5 l spirytusu 0,75 l wody 30 dag cukru

Likier miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście opłucz, osusz, oderwij z gałązek, włóż do słoika, zalej spirytusem ,szczelnie zamknij, odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Zwody i cukru ugotuj syrop. Zlej płyn z liści mięty, przecedź, przefiltruj, połącz z syropem, jeszcze raz przefiltruj Nalewka nie wymaga leżakowania, można ją stosować od razu. Moc i słodkość nalewki można regulować wg. uznania, dodając np. więcej liści mięty i cukru lub rozcieńczając ją wodą mineralną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy